Köröm elváltozásai

Körmeink nem csak ápoltságunkról, ízlésünkről árulkodnak, hanem egészségi állapotunkról is. A körömágyból kinövő körömnek 4-6 hónap kell, mire eléri az ujjvéget, így a körömlemezen 4-6 hónap történéseit követhetjük nyomon Mivel a köröm a vérkeringésből táplálkozik, állapotából szinte az összes, a szervezetben lejátszódó folyamat, működési zavar észrevehető. Árulkodik a köröm színe, minősége, deformitása...

Mielőtt azonban megijednél, és komoly betegségeket vélnél felfedezni saját magadon, tudnod kell, hogy az elváltozások többsége ártalmatlan, és pontos diagnózist csak az orvos tud adni.

Puha körmök: A gyakori mosások, nedves környezetben, vagy vegyszerekkel, alkoholos és zsíroldó folyadékokkal, valamint tisztító és mosószerekkel végzett munkák következményei is lehetnek. Egyéb lehetséges okok még a körömlakk és lakklemosó, az A- és B-vitamin, a biotin, a vas és a kalcium hiánya vagy a pajzsmirigy megbetegedése.

Fehér, ferde csíkok, barázdák: Ritka esetben májgyulladás, láz, kanyaró, gyomor-, illetve bélpanasz, anyagcserezavar,ekcéma, hosszabb diéta következménye is lehet. Kemoterápiás kezelések után is keletkezhetnek a körmön keresztbe futó csíkok, barázdák. Amikor az okok megszűnnek, a csíkok eltűnnek.

Hosszanti csíkok, töredezett körmök: A hosszanti csík lehet születési adottság, de lehet a nem elegendő folyadékbevitel következménye is. Előfordulhat sérülést okozó manikűrözéstől, de akár a sok gépeléstől is. Lehet oka bőrbetegség vagy reumás ízületi gyulladás. Amennyiben több körmödön észlelsz hasonló tüneteket, fordulj orvosodhoz.

Barna-fekete elszíneződés a körmön: Ha fekete, vagy barna folt úgy néz ki, mint egy tinta pacni az üveglap alatt, akkor valószínű, hogy csak véraláfutás. Mivel ilyenkor nagy nyomás alatt van a köröm, gyakori a fájdalom is. A folt idővel magától is elmúlik. A bőrrák egyik tünete is lehet azonban, ha a körmön fekete, barna csíkok látszanak. Csak az orvos tudja eldönteni, hogy betegségről vagy egyszerű anyajegyről van szó.

Zöld vagy barnás fekete foltok: Viszonylag ritka. Általában bakteriális fertőzésekre lehet visszavezetni az okát. Fordulj bőrgyógyászhoz.

Sárgás elszíneződés a köröm alatt: A dohányzókra jellemző. A nikotin hatására főként a hüvelyk-, mutató- és a középső ujjak színeződnek el. A gyakori körömlakkhasználat, vagy bizonyos gyógyszerek szedésének következménye is lehet. Ritkább esetben tüdő vagy a máj működési problémáit is jelezheti.

Félig fehér, félig vörösesbarna köröm: A körömágynál fehér, a köröm szélénél barnásvörös köröm a beteg vese egyik legjellemzőbb tünete. A vörösesbarna körömágy, fehér szélű köröm pedig májproblémákra utalhat.

Szálkás vérzés: Kicsi, 2-3 mm-es, hosszúkás, lilás foltokról van szó, melyek néhány nap múlva feketék lesznek. Általában valamilyen sérülés következményei, amelyek minden egészséges embernél jelentkezhetnek.

Fehér foltok vagy fehér pontok: Bár gyakran olvasni az ellenkezőjéről, a körmön található fehér foltoknak semmi közük a test kalcium- vagy cinkhiányához. Sokkal inkább olyan apró, gyorsan gyógyuló sérülések következményei, melyeket manikűrözés, vagy hétköznapi feladataink végzése közben szerzünk. A köröm anyagában, a keratinban keletkező folytonossági hibák idővel eltűnnek-, hogy milyen hamar, az a köröm növekedésének gyorsaságától függ.

A köröm elválik a körömágytól: Leginkább erős ütés következménye lehet. Előfordulhat a köröm teljes leválása is. Ritkább esetben gomba vagy bőrbetegség okozza.

Óraüvegre hasonlító köröm: A domború, óraüvegre hasonlító köröm lehet születési adottság. Ha azonban nem születésedtől fogva ilyen a körmöd, illetve ha csak egy körmöd ilyen, menj orvoshoz. Ha minden köröm domború, az lehet tüdőbetegség vagy szívbetegség tünete.

Homorú köröm, kanál köröm: A vékony, homorú köröm általában születési adottság. Lehet a tisztítószerek miatti körömelvékonyodás következménye, de okozhatja a vér vashiánya is. E jelenség a felnőtt nőknél igen gyakori. Ha az okokat megszüntetjük, a köröm ismét normálisan fog nőni.

Apró, tűszúrásnyi pontok a köröm felületén: a pikkelysömör egyik kísérő tünete lehet.

KÖRÖMGOMBÁK: A szervezetet megbetegítő gombák száma ma már kb. 300 félére tehető. A leggyakoribb gombák a a sarjadzó gombák és a penészgombák. E gombafélék általában a körömszéltől befelé haladva, egybefüggő, folyamatosan terjedő foltban károsítják a köröm alatti szövetet. A fonalas gombák jobbára hosszanti csíkokban terjednek a körmök állománya alá. A körmök gombás elváltozásai ma már igen hatékonyan kezelhetők a korszerű gombaellenes tablettákkal. A gombás fertőzés miatt nem szabad levetetni a körmöt! Hajlamosító tényező a gombás fertőzésekre a cukorbetegség, a keringési zavar, érszűkület! Sajnos a körömgomba a lakosság kb. 30 %-át érinti.

Jöjjön el hozzám és bízza szakértőre a munkát! Keressen elérhetőségeimen bizalommal!